Tranzy revitalizează spațiul urban

Tranzy
4 min readFeb 23, 2021

--

De ce are nevoie un oraș ca să fie frumos? Poate că are nevoie de mai multe spații verzi, de străzi aerisite și curate, de fațade îngrijite. Poate că are nevoie de artă, de cultură, de o varietate mai largă a modurilor de petrecere a timpului liber. Poate că are nevoie de cetățeni relaxați și de sentimentul de siguranță. Dar, mai întâi de toate, un oraș frumos are nevoie de o comunitate, de acei oameni care să-l pună în mișcare. Suntem printre cei care mișcă lucrurile în Iași & Cluj din 2019, fiind preocupați de tot ce înseamnă mobilitatea urbană durabilă, dezvoltarea infrastructurii digitale și îmbunătățirea calității serviciilor de transport public. Tranzy, ne pare bine!

Ce este Tranzy?

Tranzy este o platformă PaaS (Platform as a Service) dezvoltată pentru eficientizarea și digitalizarea transportului public din România. Aceasta folosește o serie de componente complementare și o combinație robustă de inteligență artificială, algoritmi de optimizare și cloud computing pentru a face transportul în comun previzibil, mai bun și mai convenient, atât pentru călători, cât și pentru operatori.

Aplicația de mobil Tranzy face parte din suita largă de instrumente inteligente destinate sectorului de transport public și folosește o serie de instrumente precum procesele de machine learning pentru analiza și prezicerea timpilor de rulare, platforma de management de flotă și interogare a timpilor de sosire a vehiculelor în stație & platforma de CMS (Content Management System) pentru afișarea timpilor de sosire a vehiculelor pe tabele, display și alte dispozitive electronice. Aplicația ia forma unui ghid complet de călătorie urbană care îți oferă informații actualizate în timp real despre linii, timpul de sosire a mijloacelor de transport în staţie, rutele optime în funcție de punctul de plecare ales, alertele din trafic, vehicule și distanța până la destinație. Include harta actualizată a staţiilor de transport public din oraș și îți arată cea mai apropiată stație de autobuz sau tramvai și traseul optim pentru a ajunge la destinația dorită în cel mai scurt timp.

Pentru că, în general, știi încotro vrei să mergi — muncă, școală, cumpărături –, Tranzy nu te forțează să planifici o călătorie pentru a primi informația pe care o cauți. Îți oferă instant plecările din proximitate și timpii lor de sosire, astfel încât să iei rapid cea mai bună decizie. Pentru și mai multă eficiență și economie de timp, poți afla de la Tranzy și alte informații utile legate de bilete & abonamente ori despre rețelele de stații self-service de închiriere de biciclete.

Știm mereu să-ți răspundem la întrebarea care te macină cel mai tare — „În cât timp ajunge?”.

Cum? Prin tehnologie, despre care credem că are puterea de a transforma transportul public în cea mai populară modalitate de deplasare prin oraș.

Ca să înțelegi cum se întâmplă magia — mijloacele de transport în comun sunt dotate cu sisteme GPS, iar datele oferite de acestea sunt colectate, procesate, interpretate și interconectate la un sistem CMS sau, pe înțelesul tuturor, un sistem prin intermediul căruia informațiile sunt afișate în timp real pe diferite forme de afișaj electronic.

La ce ne fug ochii în viitor sau viziunea noastră

O vom spune pe-aia dreaptă! Mașinile sunt cool, dar ne cam omoară orașul, făcându-l mai puțin prietenos, locuibil, sănătos. Nu vrem să-ți dăm mașina afară din oraș, ci doar să-ți oferim o alternativă mult mai bună, ca mai apoi să o lași tu de bună voie acasă. Credem că mobilitatea urbană durabilă este cel mai bun tratament de care are nevoie un oraș îmbolnăvit de agitația unui trafic ineficient. Și asta face Tranzy, este soluția care îmbunătățește calitatea serviciilor de transport public și, în definitiv, experiența călătorilor.

Ce urmează?

Optimizarea serviciului de transport public, prin planificare și programare, este o provocare demnă de abordat prin Inteligență Artificială. Un management deficitar al serviciului de transport public crește costurile, face dificilă organizarea resursei umane, reduce performanța și fiabilitatea serviciului, toate având ca rezultat un număr scăzut de persoane care aleg această modalitate de deplasare prin oraș. Iar noi știm cât bine poate face unui oraș un serviciu eficient de transport în comun în care cetățenii să aibă încredere. Așa că ne-am pus pe treabă! Abia așteptăm să-ți arătăm ce lucruri faine am gândit și plănuit. Cât timp le punem în practică alături de ingineri, programatori, designeri și toți oamenii grozavi care ne sunt alături la drum, stai pe-aproape! Credem că îți va plăcea!

--

--

Tranzy

Platformă de tip PaaS (Platform as a Service) dezvoltată pentru eficientizarea și digitalizarea transportului public din Romȃnia. www.tranzy.ro