Comunitate în mobilitate

Tranzy
4 min readFeb 18, 2022

--

Simți că orașul în care trăiești nu te reprezintă? Știi cum se spune — cum îl crești, așa îl ai. Orașul este și al tău, nu (doar) al administrației locale. Sperăm că îl personalizezi prin implicare directă. Implicarea cetățeanului dă putere societății civile să inițieze și să controleze felul în care orașul din care face parte se dezvoltă.

Le numim „soluții durabile”, și nu degeaba! Sunt durabile doar dacă sunt relevante pentru comunitate. Realitatea e că nu avem suficiente date urbane actualizate pe care să clădim politici adaptate și eficiente. Primul pas pentru a înțelege nevoile locale urbane este dialogul. Dacă ne dorim orașe sănătoase, smart & wise așa cum le visăm, e necesar ca pulsul să fie luat direct din stradă, direct de la cetățeanul care trăiește orașul. Dialogul va conduce la identificarea problemelor reale, stabilirea unor obiective comune și chiar la idei de soluții.

Ca dialogul să se întâmple, este necesar ca cei doi interlocutori — comunitatea & autoritățile — să se facă auziți și, mai ales, să asculte activ. Ca în orice relație, ca totul să meargă brici, e nevoie de consolidarea sentimentului de încredere și siguranță. Când nu există comunicare ori aceasta este deficitară, sentimentul de neîncredere și concluziile precum „comunitatea este slab implicată, dezinteresată” ori „autoritățile nu implică comunitatea în luarea deciziilor” sunt inevitabile. Cert e că o mare parte dintre problemele de mobilitate sunt de fapt probleme de comunicare.

La ce să fim atenți?

  1. Fapte, nu doar vorbe! E nevoie de intenții clare din partea autorităților și orientarea eforturilor spre rezultate. Cetățenii se demotivează când rezultatele promise nu apar, mai ales atunci când poate ei au avut rol participativ în sesizare și soluționare. Și fără jocuri de ping pong cu probleme, sesizări sau propuneri pasate de la o instituție la alta până ajung să fie uitate complet în inbox sau dosărel.

2. Call me maybe? Administrația locală trebuie să vină cu invitații la dialog, cu interesul de a comunica societății civile planurile pe care le are, complet și transparent, oferind context favorabil exprimării. De preferat, ar fi organizarea acestor discuții la ore potrivite, adică nu în timpul programului de muncă.

3. In education we trust! E nevoie de programe de formare și educare a cetățeanului în domeniul mobilității urbane și nu numai — arhitectura și urbanismul trebuie și ele înțelese.

Dacă tu, administrația, vrei să închizi o stradă, lasă specialistul să explice de ce este asta o soluție bună și transmite comunității într-un limbaj accesibil, pe căile cele mai la îndemână tuturor. Facebook, instagram cât timp încă le avem. *fingers-crossed*

Iar tu, cetățeanul, documentează-te. Vezi ce fac ONG-urile și activiștii de profil din orașul tău, trage cu ochiul la mobilitatea din orașele pe care le admiri, dar observă-le și pe cele care dau cu bâta-n baltă. Tips & tricks găsești și în podcastul În timp real, în ultimul episod, cu Anca Gherasim, Coordonator Mobilitate Urbană @ CIVICA, pe care îți recomandăm să o urmărești pe Facebook, mai ales dacă ești ieșean. Documentează-te ca să știi ce spui atunci când va fi nevoie!

4. Granturi pentru inițiative comunitare? Colaborarea autorităților cu ONG-urile și activiștii pentru a le încuraja inițiativele? Sunt pași mici, dar importanți pentru a construi punți de încredere între autorități și comunitate, care să încurajeze dialogul.

5. Let’s look out for one another. Orașul nu e despre noi, e despre NOI împreună. Pentru a trăi cu toții fericiți e nevoie de un oraș cu inteligență colectivă. Și empatie. Și ascultare. Și mai multă empatie. Pietoni și călători sunt și mamele, și copiii, și persoanele cu dizabilități. Grupurile sensibile au nevoie de susținere și mai ales de sentimentul de siguranță. Incluziunea lor este esențială pentru construirea unui oraș sustenabil.

6. Mai puțin hate, mai puțină furie. Să ne împrietenim cu Gică Contra. Este foarte important ca valul de critici să fie ascultat și lăsat să se consume. Ca în majoritatea situațiilor, avem nevoie de „Gică Contra” pentru a vedea și alte perspective ori pentru a le întări pe ale noastre.

Nu sta deoparte! Orașul e casa ta și tu știi cel mai bine cum trebuie făcută ordinea aici. Observă. Comunică. Acționează.

--

--

Tranzy

Platformă de tip PaaS (Platform as a Service) dezvoltată pentru eficientizarea și digitalizarea transportului public din Romȃnia. www.tranzy.ro